Τα «3Α» της εποχής Τραμπ: Άγνωστο, αγωνία και αβεβαιότητα

loading...
Σε μια δύσκολη περίοδο εισέρχεται η διεθνής πολιτική με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και την ανάληψη των καθηκόντων του καθώς, στην πρώτη ομιλία του επανέλαβε τις απόψεις για τον προστατευτισμό σε συνδυασμό με λαϊκίστικες κορώνες.
Η ομιλία του αμερικανού νέου προέδρου δεν έριξε φως στις πτυχές της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει, προκαλώντας αγωνία για το εάν τελικώς θα εφαρμόσει όλα εκείνα που υποσχόταν στην προεκλογική περίοδο και προκαλούσαν τρόμο, αλλά και αβεβαιότητα για το που θα οδηγηθούν οι ΗΠΑ και οι παγκόσμιοι συσχετισμοί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια της θητείας του.

“Πρωτοφανές ιστορικό κίνημα”

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στην ομιλία του ότι η 20η Ιανουαρίου του 2017 θα είναι μια μέρα ορόσημο κατά την οποία, ο αμερικανικός λαός έγινε και πάλι ο κυρίαρχος του έθνους. “Οι λησμονημένοι άνδρες και γυναίκες αυτής της χώρας θα έρθουν ξανά στο προσκήνιο”, υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος και έκανε λόγο για “ένα ιστορικό κίνημα, που ο κόσμος δεν έχει δει άλλο ξανά”.
Προαναγγέλλοντας την μεταστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών από κύριο παίκτη στην διεθνή ασφάλεια, την οικονομία και το εμπόριο, σε ένα καθεστώς έντονου προστατευτισμού, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι “ο πλούτος της αμερικάνικης μεσαίας τάξης κλάπηκε και αναδιανεμήθηκε σε όλο τον κόσμο” και υποσχέθηκε: “Θα ξαναχτίσουμε τη χώρα μας με τα χέρια των Αμερικανών. Οι αρχές μας θα είναι: αγοράζετε αμερικανικά, προσλαμβάνετε Αμερικανούς. Θα επαναφέρουμε τις θέσεις εργασίες, τα σύνορά μας, τον πλούτο μας, τα όνειρά μας”.

“Προέχει η Αμερική”

“Ενα νέο όραμα θα κυβερνά την πατρίδα μας. Στο εξής προέχει η Αμερική. Προέχει η Αμερική!" διακήρυξε ο νέος πρόεδρος. Αναφερόμενος στους αφροαμερικανούς, ο Ντόναλντ Τραμπ ειπε: “Είτε είμαστε μαύροι, μιγάδες, ή λευκοί, όλοι έχουμε το ίδιο κόκκινο αίμα του πατριωτισμού που το έχουμε χύσει για την χώρα μας».
Αναφερόμενος σε γενικές γραμμές στην εξωτερική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει, ο νέος πρόεδρος υποσχέθηκε να ενδυναμώσει τις υπάρχουσες συμμαχίες και να δημιουργήσει νέες. “Θα εξαλείψουμε ολοσχερώς την ισλαμιστική τρομοκρατία από το πρόσωπο της Γης. Θα ενώσουμε τον πολιτισμένο κόσμο στη μάχη ενάντια στη ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία, την οποία θα εξαφανίσουμε από το πρόσωπο του πλανήτη».

Η πρώτη βόμβα: Αμεση αποχώρηση από την συμφωνία TPP

Ηδη η κυβέρνηση του νέου προέδρου ανακοίνωσε ότι η εμπορική στρατηγική της για την προστασία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει με την αποχώρηση της χώρας από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), την εμπορική συμφωνία στην οποία μετέχουν 12 χώρες.
Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ "θα πατάξουν αυτές τις χώρες που παραβιάζουν τις εμπορικές συμφωνίες και βλάπτουν τους Αμερικανούς εργαζομένους" .
Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί μια άλλη εμπορική συμφωνία, τη NAFTA, που υπέγραψαν το 1994 οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς. "Για πάρα πολύ καιρό οι Αμερικανοί αναγκάζονταν να δέχονται εμπορικές συμφωνίες που έθεταν τα συμφέροντα των ισχυρών και της ελίτ της Ουάσινγκτον πάνω από εκείνα των σκληρά εργαζόμενων ανδρών και γυναικών αυτής της χώρας" συνεχίζει η ανακοίνωση, όπου υποστηρίζεται ότι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να κλείσουν τα εργοστάσια και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας να μεταφερθούν στο εξωτερικό ενώ οι Αμερικανοί βρέθηκαν "αντιμέτωποι με υψηλό εμπορικό έλλειμα".
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "οι σκληρές και δίκαιες (εμπορικές) συμφωνίες" θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην αμερικανική οικονομία και να επιστρέψουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. "Αυτή η στρατηγική ξεκινά με την αποχώρηση από την TPP και με τη διασφάλιση ότι τυχόν νέες εμπορικές συμφωνίες θα συναφθούν προς το συμφέρον των Αμερικανών εργαζομένων".
Επιπροσθέτως, αν τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη στη NAFTA αρνηθούν να δώσουν στους Αμερικανούς εργαζόμενους μια δίκαιη συμφωνία σε μια επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης, "ο πρόεδρος θα προαναγγείλει την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη NAFTA".
Οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει την TPP. Οι υποστηρικτές αυτής της συνθήκης ανησυχούν γιατί πιστεύουν ότι με την εγκατάλειψή της θα ισχυροποιηθεί η θέση της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού, εις βάρος των ΗΠΑ.

Οι πολιτικές που θα προκαλέσουν τριγμούς

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένος να προβεί σε μια σειρά από αλλαγές στην εσωτερική και την διεθνή πολιτική, προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων οι περισσότερες από τις οποίες είναι αδύνατον ακόμη να προβλεφθούν.
Στο εσωτερικό, είναι δεδομένη η απόφασή του να καταργήσει το σύστημα περίθαλψης Obamacare με άμεσο αποτέλεσμα, εκατομμύρια αμερικανοί να χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους.
Στις διεθνείς σχέσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης της προστασίας των συνόρων και του περιορισμού στην μετανάστευση προς τις ΗΠΑ, ενώ έχει χαρακτηρίσει παρωχημένο το ΝΑΤΟ και “όργανο της Γερμανίας” την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επιφυλάξεις από το Βερολίνο ως το Πεκίνο

Οι περισσότερες χώρες του κόσμου και οι μεγαλύτεροι στρατιωτικοί,. Πολιτικοί και οικονομικοί εταίροι της Ουάσιγκτον, αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που φάνηκε πολύ έντονα στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Λίγες μέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα υποστηρίξει τη Βρετανία στην απόφασή της να αποχωρήσει από την Ε.Ε. προβλέποντας μάλιστα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Η δήλωση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη, με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ να απαντά ότι «Εμείς οι Ευρωπαίοι κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας».
Αιχμηρός και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ο οποίος είπε ότι η Ευρώπη«δεν έχει ανάγκη εξωτερικούς συμβούλους για να της λένε τι να κάνει».

Το Πεκίνο φοβάται οικονομικό πόλεμο

Εντονη είναι η αβεβαιότητα και στην Κίνα, καθώς τα σχέδια του Τραμπ για τον προστατευτισμό της αμερικανικής οικονομίας μεταφράζονται σε έναν οικονομικό και εμπορικό πόλεμο με άγνωστες συνέπειες και για τις δύο πλευρές.
Ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Ζιπίνγκ, ο οποίος υπερασπίστηκε την παγκοσμιοποίηση, τάχθηκε κατά του απομονωτισμου και δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στο ρόλο του βασικού υπερασπιστή των ανοιχτών αγορών και του ελεύθερου εμπορίου.

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Ερχονται δύσκολες εποχές με τον Τραμπ

Η Γερμανία θα χρειαστεί μια νέα οικονομική στρατηγική, προσανατολισμένη στην Ασία, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ αρχίσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, έκρινε ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τελος της ορκωμοσίας, προειδοποιώντας ότι επίκειται μια δύσκολη περίοδος στις διεθνείς σχέσεις.
«Αυτά που ακούσαμε σήμερα ήταν υψηλοί, εθνικιστικοί τόνοι», επισήμανε ο Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF, στην πρώτη επίσημη κυβερνητική αντίδραση της Γερμανίας στην ομιλία που εκφώνησε ο Τραμπ αμέσως μετά την ορκωμοσία του. «Νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια δύσκολη περίοδο», πρόσθεσε.
Ο ίδιος ανέφερε πως ο Τραμπ ήταν «απόλυτα σοβαρός» στην ομιλία αυτή, κάτι που σημαίνει ότι θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις τους στο πεδίο του εμπορίου και σε άλλα ζητήματα.
Η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να ενωθούν προκειμένου να «υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», συμπλήρωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, αλλά ο Τραμπ έχει διαμηνύσει πως η κυβέρνησή του θα επιβάλει δασμούς ύψους 35% στα αυτοκίνητα που η γερμανική βιομηχανία BMW σχεδιάζει να παράγει σε ένα νέο εργοστάσιο στο Μεξικό και να εξάγει στην αμερικανική αγορά.
                                       πηγη
loading...
Share on Google Plus

About george makis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου