Παραδόθηκαν οι δύο εκθέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα

loading...
Παραδόθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στα μέλη του ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι πολυαναμενόμενες δύο εκθέσεις για την Ελλάδα που περιγράφουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές του χρέους και από τις οποίες θα εξαρτηθεί η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκθέσεις πρόκειται να συζητηθούν στο ΔΣ του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου. 

Η βιωσιμότητα του χρέους στο επίκεντρο

Το ένα κείμενο είναι η επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας και έχει σχέση με την έκθεση που έκανε η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Το προσχέδιο που δημοσιεύτηκε προ πενταμήνου θεωρούσε επιβεβλημένη τη μείωση των σημερινών συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, μέτρα τα οποία πρόσφατα ο Πόλ Τόμσεν σε δηλώσεις του τα αποσυνδέει από τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται ελληνικό πρόγραμμα.
Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που περιλαμβάνεται στην ίδια έκθεση για το άρθρο 4 του καταστατικού του Ταμείου, θα είναι καθοριστικής για τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα. Ηδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ΔΝΤ είχε θέσει ως όρο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας, την ελάφρυνση του χρέους. Ο Πολ Τόμσεν κατ' επανάληψη έχει δηλώσει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και έχει ζητήσει μεγάλη ελάφρυνση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην έκθεση του άρθρου 4 έχουν ληφθεί υπόψη τα τελευταία, βραχυπρόθεσμα  μέτρα ελάφρυνσης, αλλά θα επαναλαμβάνεται η ίδια άποψη. 
Μια μικρή πρόγευση για τις πολυαναμενόμενες εκθέσεις του ΔΝΤ είχε δώσει ο Πολ Τόμσεν κατά την διάρκεια ομιλίας του πριν από ακριβώς μια εβδομάδα, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να μειώσει τα ποσοστά της ανεργίας σε επίπεδα προ κρίσης. 

Αξιολόγηση του προγράμματος του 2012

Η δεύτερη έκθεση προς τα μέλη του ΔΣ του ΔΝΤ αφορά στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος που είχε συνομολογήσει το Ταμείο με την Ελλάδα το 2012 και το οποίο ολοκληρώθηκε πρόωρα τον Ιανουάριο του 2016.
Να σημειωθεί πως αντίστοιχη έκθεση είχε συνταχθεί από το ΔΝΤ και για το πρόγραμμα στήριξης του 2010 και η δημοσιοποίηση της τον Ιούνιο του 2013 είχε αναδείξει τα πρώτα προβλήματα στις σχέσεις Ταμείου – Ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά κυρίως τις ευθύνες του Ταμείου για το ότι χρηματοδότησε το πρόγραμμα εκείνο, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
                                                                      πηγη
loading...
Share on Google Plus

About george makis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου