Κολοσσιαία επιχείρηση εκκένωσης πληθυσμού στη Θεσσαλονίκη: Στους 72.000 οι κάτοικοι που θα απομακρυνθούν (βίντεο)

loading...
Σε γιγαντιαία επιχείρηση μετακίνησης κατοίκων φαίνεται να μετατρέπεται η προσπάθεια εξουδετέρωσης της βόμβας του Β΄Παγκοσμίου πολέμου που βρέθηκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων, στην οδό Νέα Μοναστηρίου 90, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Το απόγευμα οριστικοποιήθηκε το σχέδιο για την εκκένωση της περιοχής στη δυτική Θεσσαλονίκη. Οι λεπτομέρειες εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπό την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, με τη συμμετοχή των δημάρχων Κορδελιού Ευόσμου, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Δέλτα, μελών της 112 Ομάδας Ναρκαλιείας, του στρατού, της αστυνομίας και των υπολοίπων εμπλεκόμενων φορέων.
 
Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου ανέφερε: «Θέλω να πιστεύω ότι και δύο και τρεις και πέντε και έξι ώρες, όσο χρειαστεί, και σε συνεργασία με τον κ. Τόσκα και με τον κ. Καπάκη τη συνηγόρια όλων, γιατί γνωρίζουμε ότι το να απομακρύνεις από την εστία τον κόσμο προφανώς δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά το βασικότερο είναι να διευκολυνθεί η ομάδα των πυροτεχνουργών ώστε να αφαιρέσουν τον πυροκροτητή και να τελειώσει αυτή η ιστορία αναίμακτα για όλους», ανέφερε σε δηλώσεις πριν από την έναρξη της σύσκεψης».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βόμβα που περιέχει 153 κιλά εκρηκτικών είναι συνηθισμένη, ενώ η ομάδα ναρκαλιείας 112 έχει απενεργοποιήσει δεκάδες παρόμοιες βόμβες στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και σε άλλες περιοχές.
 
Όπως έγινε γνωστό, αύριο ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης από την Περιφέρεια, ενώ σχεδιάστηκε αναλυτικός χάρτης, για να μπορεί κάθε πολίτης να δει εάν το σπίτι του είναι εντός της ζώνης που θα εκκενωθεί. Επιπλέον, θα λειτουργήσει και τηλεφωνικό κέντρο για να ενημερώνονται όλοι οι πολίτες και θα ζητηθεί η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σε κάθε περίπτωση, ζητείται η συνεργασία των πολιτών, ώστε να ειδοποιήσουν τους γείτονές τους ή τις αρχές σε περίπτωση που κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν.
 
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις αναφορές των δημάρχων, από την περιοχή Κορδελιού - Ευόσμου, θα απομακρυνθούν 62.000 πολίτες, από την περιοχή Αμπελοκήπων - Μενεμένης 10.000 πολίτες, ενώ δεν θα μετακινηθεί κόσμος από την περιοχή Δέλτα, καθώς ο οικισμός Αγία Σοφία είναι εκτός ζώνης εκκένωσης. Τα σημεία συγκέντρωσης των κατοίκων που θα εγκαταλείψουν τις εστίες τους, για όση ώρα διαρκέσει η εξουδετέρωση της βόμβας, έχουν προσδιοριστεί και αύριο θα ανακοινωθούν λεπτομερώς από τους δήμους.
 
Η διαδικασία απομάκρυνσης των κατοίκων των παραπάνω περιοχών θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί της Κυριακής προκειμένου στις 10 το πρωί να μην μένει κανείς εντός της ζώνης οργανωμένης απομάκρυνσης που ορίζεται σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα. Όπως ανέφερε η κ. Πατουλίδου, όσοι πολίτες μπορούν, θα μετακινηθούν με δικό τους τρόπο ενώ για τους υπολοίπους εμπλέκεται ο ΟΑΣΘ, που θα διαθέσει μέχρι και 100 αρθρωτά λεωφορεία, όπως και οι δήμοι, οι οποίοι θα διαθέσουν επίσης οχήματα. Για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες (άτομα με αναπηρίες, ασθενείς, ηλικιωμένοι κτλ.) έχει προβλεφθεί η μίσθωση ειδικών μέσων από τους τρεις εμπλεκόμενους δήμους.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, εθελοντές και υπάλληλοι των δήμων θα φροντίσουν για την ενημέρωση των πολιτών με σημειώματα και χάρτες, που θα αναφέρουν και τα σημεία συγκέντρωσης σε κάθε δρόμο εντός της ζώνης εκκένωσης. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τις επιχειρήσεις, ενώ κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην περιοχή αναστέλλεται την Κυριακή από τις 10 το πρωί και μετά.
 
Μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν, επίσης, από τα δίκτυα της ΕΥΑΘ, της ΔΕΗ και όλα τα υπόλοιπα δίκτυα, ενώ ενημερώσεις θα γίνουν στα ΚΤΕΛ, τον ΟΣΕ και κάθε είδους φορέα μετακίνησης. Σε επιφυλακή θα βρίσκονται το ΕΚΑΒ, καθώς και τα κοντινά νοσοκομεία. Σχέδιο ασφαλείας εκπόνησαν τα ΕΛΠΕ ενώ, όπως έγινε γνωστό, και τα πρατήρια υγρών καυσίμων της περιοχής θα αδειάσουν τις δεξαμενές τους από τα αποθέματα καυσίμων. Ανάλογη ενημέρωση για μέτρα έχει γίνει και στις εγκαταστάσεις υγραερίου της περιοχής.
 
Η πυροσβεστική, η αστυνομία και η τροχαία θα ενημερώνουν τον κόσμο και θα αναλάβουν τη διαδικασία ρύθμισης της κυκλοφορίας και αποκλεισμού της ζώνης εκκένωσης.
 
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα υπάρξει ενημέρωση για την άρση των μέτρων.
 
Οι δηλώσεις της κας Β. Πατουλίδου:
Ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος τόνισε σε δηλώσεις του: «Εμείς δεν έχουμε πυκνή δόμηση και κόσμο για να μετακινηθεί. Πλην μόνο των οικισμών της Αγίας Σοφίας, όπου θα δούμε αν είναι μέσα στα 2 χιλιόμετρα της έκτασης που ζητάμε για να μετακινηθούν. Θα τους ζητήσουμε, παρόλα αυτά εκείνη τη μέρα να βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους, όπως και των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην περιοχή που περιλαμβάνει το δήμο Δέλτα. Από σήμερα και από τη στιγμή που θα τελειώσει η σύσκεψη, θα πάμε πόρτα-πόρτα σε όλες τις επιχειρήσεις και τα σπίτια του δήμου και θα τους ειδοποιήσουμε». 

Και συνέχισε: «Εμείς θα υποδείξουμε χώρους και το έχουμε κάνει, από τη Σίνδο και πέρα που τελειώνει ο δήμος μας. Δηλαδή σε Σίνδο, Χαλάστρα, Ανατολικό, Κύμινα, Μάλγαρα και Βραχιά, όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που μπορεί ο κόσμος να επισκεφτεί. Γιατί σκεφτείτε ότι μόνο από το Κορδελιό, πρέπει να αποχωρήσει 50.000 κόσμος. Κάπου πρέπει να πάει εκείνη τη μέρα. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για μας, πολύ μεγάλος ο πληθυσμός, γι αυτό θα πρέπει συντεταγμένα να δούμε πως θα λειτουργήσουμε και πως θα το εφαρμόσουμε. Ανοιχτά γήπεδα, γυμναστήρια και δημοτικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή, έτσι ώστε να φιλοξενηθούν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι. Εμείς έχουμε ήδη ετοιμάσει και τις χημικές τουαλέτες σε ανοιχτούς χώρους και όλα τα άλλα που θα χρειαστούν, όπως κρύα σάντουιτς ή χυμούς που θα πρέπει να διαθέσουμε στον κόσμο». 

Tέλος, ο δήμαρχος Κορδελιού- Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, δήλωσε ότι: «Η εκκένωση αυτή γίνεται για την ασφάλεια των πολιτών και πάντοτε προληπτικά. Μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η απομάκρυνση του κόσμου δεν θα διαρκέσει πάνω από δυο με τέσσερις ώρες. Ο δήμος ο δικός μας έχει βρει χώρους να φιλοξενήσει αυτούς που δεν μπορούν να βρουν κατάλυμα για αυτές τις ώρες. Ο δήμος θα διαθέσει τα δικά του λεωφορεία. Οι περιοχές που θα εκκενωθούν είναι όλο το Ελευθέριο Κορδελιό όπως και επίσης ο μισός δήμος Ευόσμου».


loading...
Share on Google Plus

About george makis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου